Sałatka jest dietetycznym pomysłem na obiad
fot. Pixabay.com

Niezależnie od tego, na jakiej diecie jesteś, obiad to podstawa do tego, aby uzupełnić Twoje zapasy energetyczne. Warto więc, aby był sytym i pełnowartościowym posiłkiem, a jednocześnie nie zbombardował nas zbyt dużą ilością kalorii. Jak więc przygotować taki obiad? Poniżej kilka naszych pomysłów!

Przeczytaj też: https://spragnienilata.pl/dietetyczne-obiady-przepis/

Najlepsze pomysły na dietetyczne obiady

Czasami z trudem przychodzi nam wymyślanie głównych dań i posiłków i zastanawianie się nad tym, jak przygotować je zdrowo, a jednocześnie kalorycznie. Skorzystajcie więc z naszych porad i zainspirujcie się! Mamy nadzieję, że nasze obiady Wam posmakują.

Makaron dyniowy w sosie pomidorowym

Za pomocą temperówki do warzyw obraną i pokrojoną dynię wycinamy na dyniowe wiórki, wrzucamy do wrzątku i gotujemy pięć minut. Przygotowujemy sos pomidorowy, wzbogacamy go mięsem z indyka ugotowanym na parze i posypujemy parmezanem. Danie jest gotowe!

Tacos na sałacie

Zamiast tacosowego chlebka, skorzystaj z sałaty lodowej, rzymskiej lub pekińskiej i przygotuj pyszne danie. Wołowinę podsmaż wraz z czosnkiem, tofu, fasolką, cebulą oraz przyprawami, a na koniec dodaj koncentrat pomidorowy. Taki farsz ułóż na sałacie. Będzie pysznie, obiecujemy!

Sałatka z cukinii i buraczków

Tym razem za pomocą temperówki do warzyw obieramy cukinię, gotujemy we wrzątku przez 3 minuty, łączymy z kurczakiem ugotowanym na parze i dodajemy pomidorki koktajlowe, buraczki, prażone migdały. Całość wystarczy skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.

Dietetyczne obiady – co jeszcze zaserwować?

Inne nasze pomysły na dietetyczne obiady są również warte wypróbowania. Oto one:

  • Nadziewane pieczarki jako nowa wersja pizzy? Dlaczego nie! Bogate w potas i witaminy z grupy B pieczarki świetnie nadadzą się do bezmącznej wersji pizzy. Kapelusze wydrążamy, od spodu smarujemy olejem czosnkowym i układamy na blaszce do pieczenia. Środek smarujemy sosem do pizzy, dodajemy pomidory, mięso i mozzarellę. Danie jest gotowe po 10 minutach pieczenia w temperaturze 150 stopni Celsjusza.
  • Kolejny pomysł na obiad to dietetyczne sushi z awokado, bez dodatku ryżu. Arkusz nori, wykorzystywany do przygotowywania sushi, smarujemy pastą z awokado, następnie dodajemy ulubione warzywa pokrojone w plasterki oraz dodajemy ulubioną rybę. Arkusz zwijamy w rulon i kroimy na plasterki o takiej grubości, jak tradycyjne sushi.

Zobacz też: http://www.chilimy.pl/nie-dopuszczaj-do-skokow-poziomu-cukru/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here