„Czy wegetarianie jedzą ryby?” – Takie pytanie często towarzyszy osobom, które planują przejście na dietę wegetariańską. Nie, wegetarianie zazwyczaj nie jedzą ryb, ponieważ wegetarianin to osoba, która całkowicie rezygnuje ze spożycia mięsa. Ale często można zauważyć, że ludzie, którzy nazywają siebie wegetarianami, nie wykluczają ryb i owoców morza z ich codziennej diety. Stosują wtedy tzw. Pescowegetarianizm, czyli jedną z odmian wegeterianizmu. Jakie są zalety takiej diety? Dlaczego warto przejść na wegetarianizm, bez rezygnowania z ryb.
Dieta wegetariańska z rybami – Pescowegetarianizm
Dieta wegetariańska z rybami nazywa się Pescowegetarianizm. Twórcy diety rekomendowali całkowite zrezygnowanie z jedzenia mięsa, ale nie zmuszali do rezygnacji z jedzenia ryb i owoców morza wraz z produktami mlecznymi, jajami i oczywiście produktami pochodzenia roślinnego. Osoby stosujące dietę to często ludzie, którzy prędzej czy później planują przejść na wegetarianizm, to znaczy zrezygnować również z ryb i owoców morza. Ludzie na diecie jedzą ryby i owoce morza, stopniowo zmniejszając ich ilość w diecie, w wyniku czego całkowicie odrzucają mięso i przechodzą na wegetarianizm. Dietę wegetariańską z rybą oferuje catering dietetyczny Katowice. Ryby mają wiele substancji, z które są potrzebne naszemu organizmowi.
Dlaczego warto jeść ryby?
Kwasy tłuszczowe omega-3 zmniejszają stany zapalne i chronią przed przewlekłymi chorobami serca. Spożycie ryb zmniejsza również ryzyko niewydolności serca. Ryby zawierają dużo witaminy D, która jest niezbędna do wchłaniania wapnia i wzmacniania kości. Kwasy tłuszczowe omega-3 mają bardzo dobry wpływ na wzrok, a ryby są jednym z najlepszych źródeł takich zdrowych tłuszczów. Czasem rozwiązaniem problemu ze snem może być dodanie do swojej diety większej ilości ryb, ponieważ badania pokazują, że witamina D poprawia jakość snu. Reumatoidalne zapalenie stawów (przewlekłe zapalenie stawów) to coraz powszechniejsza choroba. Najważniejsze jest jednak to, że jedzenie ryb (a właściwie składników odżywczych, które w nich znajdziemy), zmniejsza ryzyko rozwoju choroby i zmniejsza jej skutki.
Zalety diety wegetariańskiej z rybą
Spożywanie tłustych ryb pomaga zapobiegać rozwojowi chorób autoimmunologicznych Jest tak, ponieważ witamina D zawarta w rybach pozytywnie wpływa na odporność i metabolizm węglowodanów. Kwasy tłuszczowe Omega-3 zwiększa spoczynkowe i wysiłkowe tempo przemiany materii. Większą ilość ryb powinny spożywać również osoby z wysokim ciśnieniem krwi. Niektóre badania pokazują również związek pomiędzy jedzeniem ryb i zdolnością u koncentracji u dzieci i młodzieży. Kwasy tłuszczowe omega-3 pomagają także w leczeniu chorób wątroby, ponieważ ułatwiają rozkładanie trójglicerydów i kwasów tłuszczowych w wątrobie. Ryby są bardzo ważne dla sportowców i osób aktywnych fizycznych, ponieważ przyśpieszają regenerację po treningu. Najzdrowsza i najsmaczniejsza dieta wegetariańska z rybą to dieta pudełkowa. Profesjonalny dobór produktów i przygotowywanie potraw według określonego zapotrzebowania kalorycznego.