Whisky produkują nie tylko Szkoci i Amerykanie. Obecnie na świecie działa wiele regionów trudniących się tym rzemiosłem. Jeden z nich znajduje się w Japonii. Co warto wiedzieć o produktach pochodzących z tamtejszej destylarni?
Whisky – jak zaczęła się światowa ekspansja?
Początki whisky miały miejsce na terenie Irlandii i Szkocji. W VII wieku iryjscy mnisi rozpoczęli produkcję „aqua vitae”, czyli wody życia. Napój ten powstawał z produktów fermentacji owoców i miał nie tylko przedłużać życie, ale i łagodzić różnego rodzaju bóle. Popularność tego trunku z Irlandii przeniosła się do Szkocji. Pierwsze wzmianki o whisky z wody, drożdży i jęczmienia znajdziemy w dokumentach z XVI wieku. Blisko dwa wieki później „whisky” stała się oficjalną nazwą tego trunku. Czasy podbojów kolonialnych sprzyjały dalszej ekspansji alkoholu. Dzięki europejskim imigrantom trafił on do Ameryki. Tam dostosowano recepturę do warunków naturalnych, dzięki czemu powstały nowe odmiany tego trunku. Jęczmień została zastąpiona kukurydzą, co stało się charakterystyczną cechą burbonu.
Nikka blended whisky – kto stoi za jej sukcesem?
Swoich sił w produkcji whisky postanowiła także spróbować Japonia. W 1918 roku Masataka Taketsuru przybył do Szkocji, by na własne oczy zobaczyć, jak wygląda produkcje tego rodzaju trunku w tym kraju. Wyniesiona wiedza pozwoliła mu najpierw dołączyć do japońskiego producenta whisky, by w 1934 roku otworzyć własną firmę. Tak powstała Nikka, która w ofercie posiada blended whisky oraz single malt whisky. Tutaj dowiesz się więcej https://swiat-whisky.sklep.pl/14-blended-whisky-japonska. Japońskie produkty czerpią garściami ze szkockiej tradycji, co nie dziwi ze względu na historię jej założyciela. Natomiast to, co wyróżnia nikka blended whisky od innych gatunków, to przede wszystkim brak wymiany whisky pomiędzy destylarniami. Sprawia to, że każda z nich wytwarza bardzo zróżnicowane whisky. Wśród produktów możemy znaleźć trunki o owocowych i korzennych aromatach, z wyczuwalną solą i dymem.