Dlaczego warto włączyć oleje roślinne do naszej diety?

Oleje roślinne są bardzo przydatne dla naszego organizmu. Zawierają bowiem szereg substancji niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Dlatego warto włączyć je chociażby do codziennej diety. Jakie oleje warto mieć na uwadze?

Co zawierają oleje roślinne?

Mając na myśli olej od razu łączymy go z kuchnią. I nic w tym dziwnego, bowiem używamy różne jego rodzaje do smażenia potraw, czy przygotowywania sałatek. Każdy z olejów posiada określone właściwości. Do najzdrowszych należą te, które są tłoczone na zimno. To właśnie te oleje roślinne są największym źródłem witamin, kwasów omega-3 i omega-6. Włączenie ich do naszej diety może więc poprawić działanie naszego organizmu. Dlatego warto zapoznać się z rodzajami olejów roślinnych i ich właściwościami.

Jakie oleje roślinne wybieramy do kuchni?

W kuchni z powodzeniem stosujemy kilka rodzajów olejów. Bez wątpienia najbardziej znanym i popularnym olejem jest słonecznikowy. Produkt ten to przede wszystkim źródło witaminy E. Żaden inny olej nie zawiera jej więcej. Jeszcze zdrowszy jest rzepakowy, który wyróżnia się wysoką zawartością kwasów omega-3, które są niezwykle potrzebne naszemu organizmowi. Olej rzepakowy jest także źródłem takich witamin jak A, E, D3 i K. Stosuje się go zarówno w wersji rafinowanej jak i nierafinowanej. Zdrowym olejem roślinnym jest także oliwa z oliwek. W naszym kraju staje się ona coraz bardziej popularna. Jej najlepsza odmianą jest extra virgin. Jej kwasowość jest na poziomie nie większym niż 0,08%. Jej stosowanie pozwoli obniżyć poziom „złego” cholesterolu, dzięki czemu zahamujemy rozwój miażdżycy. Oliwa z oliwek pozwoli także obniżyć ciśnienie krwi i poprawi procesy trawienia. Stosowanie tych olejów roślinnych jest więc bardzo korzystne dla nas i nie powinniśmy pomijać ich podczas kuchennych działań.

Oleje roślinne – sezamowy i lniany

Poza wspomnianymi wcześniej olejami roślinnymi, są jeszcze takie, które w naszym kraju nie są tak znane, a są równie pożyteczne. Jednym z nich jest chociażby olej sezamowy. Ten orzechowy posmak jest z pewnością dobrze znany wielbicielom kuchni japońskiej. Jest to bowiem jeden z bardziej charakterystycznych elementów tamtejszej kuchni. Olej sezamowy jest źródłem witaminy A, E, witamin z grupy B. Zawiera także przeciwutleniacze. Zawarte w tym oleju roślinnym lignany pomogą obniżyć ciśnienie krwi. Bardzo zdrowy jest także olej lniany, który jest największym źródłem kwasów omega-3. Dlatego też jest polecany kobietom. Pomaga bowiem regulować hormony, poprawia samopoczucie podczas miesiączki oraz łagodzi wszelkiego rodzaju obrzęki i bóle.

Czy oleje roślinne stosuje się w kosmetyce?

Oleje roślinne wykorzystuje się jednak nie tylko w kuchni. Także przemysł kosmetyczny korzysta z dobrodziejstw natury. Polityka ta jest także odzwierciedleniem preferencji klientów, którzy coraz chętniej stawiają na naturalne preparaty w pełni bezpieczne dla organizmu człowieka. Produkty zawierające oleje roślinne nie wywołują bowiem reakcji alergicznych. Producenci zaopatrują się w nie u dystrybutorów. Jednego z nich znajdziesz na tej stronie http://overlack.com.pl/produkty/branza-kosmetyczna/oleje-roslinne-masla-i-woski-naturalne/. Najczęściej stosuje się takie oleje roślinne jak olej arganowy, migdałowy, makadamia, czy sojowy. Wykorzystanie ich w produkcie nadaje mu określone właściwości.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here